sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Mitä on tullut virallisesti tehtyä?

Vähän laahaa taas jutut ajallisesti jäljessä, mutta se ei enää yllättäne ketään? Olisihan tässä ollut kirjoitettavaa vaikka mitä, mutta kirjoitus inspiraatio on taas ollut hukassa. Katsotaan mitä asioita nyt muistaisin ylös kirjoitella.

Tepan toko-koe
Saatiin kilpailukirjan ensimmäinen aukeama täyteen, kun käytiin hakemassa Tepan kanssa hakemassa ties monesko kolmos tulos tokon avoimesta luokasta. Oli kyllä tasainen suoritus tytöltä, ei yhtään haukkumista yksilö suorituksissa ja liikeväleissä Nake tuntui olevan tavallista paremmin hereillä. Tyttö kyllä oli kovin hitaalla tuulella ja se näkyi myös suorituksessa.
Ennen kehään menoa juoksu tarkistuksessa tuomari totesi, että tämä onkin alkanut jo vähän harmaantua. Kerroin että Teri täyttää seuraavaksi kymmenen (mahdollisten lisä pisteiden toivossa ;)). Tuomarina toimi Tuire Marjamäki. Mukava mutta tiukka tuomari, joka ei tainnut joka väliin kommentoida.
Paikalla makaaminen 7: Saatiin yhteinen arvostelu naapurin kanssa, kun Tepa ryhtyi hänen kanssaan keskustelemaan. Tuomari kysyi kuulinko haukunnan piiloon, no kuulin.. Aluksi oli vinkumista ja sitten tuli muutama haukahdus. Lisäksi oli ollut levottoman oloinen.
Seuraaminen 7: Löysää oli sivu suunnassa ja taisi jätättääkin välillä?
Maahan meno 9,5: En muista mikä meni pieleen.
Luoksetulo 6: Lähti vasta toisella käskyllä ja näin ollen arvostelu alkoi numerosta 6 (jälkeen päin piti ihan tarkistaa onko asia todella näin. Tokihan se oli, kyllähän nyt tuomari tietää). Muuten oli kuulemma hieno luoksetulo ja pysäytys.
Seisominen 8: Olisiko ollut hidas pysähtyminen?
Nouto 7: Hidas nouto ja väljä palautus.
Kaket 0: Nousi ekalla ja sitten jäi haistelemaan taakse päin, ei kuullut ensimmäistä maahan meno käskyä ja toista en viitsinyt antaa, kun Tepa näytti siltä ettei kuitenkaan kuule. Tuomari sanoi jälkeen päin, että olisit vaan antanut toisen käskyn, jos Nake vaikka olisi kuullutkin.
Hyppy 9: Haisteli estettä.
Kokonaisvaikutus 9: Kuulemma vaan siksi että Nake on beagle. Kysyi sitten että onko se? Sain sitten kerrottua, että on hänessä muutakin.

Koe oli varmaan kuitenkin Tepan mielestä kiva, koska arvostelun jälkeen tyttö sai vielä rapsutuksia tuomarilta ja liikkurilta, joka muuten ohjasi meitä pentukurssilla silloin kymmenen vuotta sitten. Vielä hän Terin muisti, en tosin tiedä johtuiko se tytön kovasta äänen käytöstä tuolla kurssilla?
Niin ja pisteitä siis tuli 129 eli kolmos tulos. Jee!

Oili Huotarin koulutuksessa
Viime viikonloppuna vietettiin yksi päivä Vempip kanssa Oili Huotarin toko-koulutuksessa. Ensin mietin kumman koiran otan mukaan, mutta sitten minulle sanottiin että ota pentu. Noudatin neuvoa, kun asiaa oikeasti ajattelee, niin Vempihän se on minun tuevaisuuden harrastus kaveri ja hänelle pitää nyt saada hommaan hyvät pohjat. Lisäksi Terihän osaa avoimessa luokassa tarvittavat hommat teknisesti kokeessa vaan tulee sitten niitä aivopieruja.

Mutta siis koulutukseen. Kaiken kaikkiaan oli erittäin hyvä ja mielenkiintoinen koulutus, josta sai hyviä ajatuksia tokoon muutenkin, mutta kekitytään nyt Vempin osuuteen.
Ekaan viiteentoista minuuttiin ajattelin ottaa seuraamista ja neuvoja siihen, kun poika on vielä kovin kiinni kädessä, että miten sitä saisi häivytettyä. Alkuun näytin meidän seuraamista ja siinä ei ollut mitään korjattavaa. Poika seuraa innokkaasti ja juuri oikealla paikalla. Käden häivytykseen sain vihjeeksi käden nostamista välillä ylös seuratessa. Lisäksi seinän viertä kävelyä niin, että käsi on takana ja tulee eteen vain palkkaamaan. No se oli nopeasti hoidettu ja seuraavaksi ruudun oli ruudun vuoro. Tässä minua hieman huolestutti pieni kaarre, jonka Vempi oli pari kertaa tehnyt ruutuun mennessä. Nyt sitä ei tullut. Minä kun olen halunnut opettaa Vempin niin, että hän osaa itse hakea ruudun niin nyt tuli neuvoksi tehdä vaan vauhtia ruutuun viemällä sinne yhdessä lelu ja sitten pannasta pois.
Koska aikaa vielä tämänkin jälkeen jäi otettiin kakeja. Istu-maahan-istu vaihdot on hyvät ja niitä onkin harjoiteltu. Nyt alettiin tehdä myös seisomisia ja muita vaihtoja. Ajatuksena on tehdä Vempille hyppy kaket, koska oli kouluttajankin mielestä säpäkkä koira.

Toiselle vartille minulla ei sitten enää ollutkaan mitään ideoita, niinpä Oili ehdotti noutoa. Onhan me sitä joskus kyllä tehty muttei pitkään aikaan, joten lähdettiin liikkeelle katsotaan periaatteella. Otin Sämpylää pannasta ja hetsasin kapulalla. Heti kun kapula oli lentänyt annoin nouto käskyn ja poika pinkaisi kapulalle ja hienosti otti kapulan ja lähti sen minulle palauttamaan. Tässä ongelmaksi ilmeni se, että Vempi on jo aika kiinni kapulassa.
Seuraava heitto tehtiin niin, että heitin kapulan ja syötin namin. Vielä poika ilmeisesti oli liian kiihkeästi kapulan perään ja ohjeen mukaan kiepautin pojan namin kanssa itseni ympäri, syötin namin ja lähetin noutoon. Palautusessa on sitten se ongelma, ettei Sämpylä malta päästää kapulasta irti vaikka saa vapautus käskyn ja lelu heiluu houkutteena. Kyllähän poika kapulan sitten lelulle päästyään irrotti. Tähän "lääkkeeksi" kahden lelun leikkiä, jolla vahvistetaan luopumista ja lisätään lelun mielenkiintoa. Lopuksi tehtiin vielä pari tolpan kiertoa, mutta sitten lelu kiinnosti enää sen verran että sen luokse voi juosta, mutta ei muuta.
Sain myös luvan puuttua pojan maan haisteluun. Ennemmin en ole kauheasti uskaltanut sanoa, vaan olen lähtenyt itse karkuun ja pois paikalta.

Loppuun otettiin vielä ryhmä liikkeitä. Paikalla olo oli EVL-luokan makaaminen neljän koiran voimin, jossa Vempi oli kolmantena. Hienosti poika malttoi pysyä istumassa, kunnes oli hänen vuoro mennä maahan. Avustin maahan menon ihan reilusti, koska ei olla aiemmin sellaista ryhmä paikalla oloa tehty. Pidin Vempiä paikalla olossa noi 10 sekuntia ja sitten menin palkkaamaan. Olisin ottanut vielä toisen pätkän, mutta kouluttaja muistutti, ettei pennun kanssa kannata kauheasti tehdä.
Toinen ryhmä liike oli häiriö käskytystä eli mentiin ympyrän ja siinä sitten kaikki antoivat koirilleen haluamiaan käskyjä ja jättivät heitä paikoilleen odottamaan. Vempi teki maahan menoja ja istumisia. Hienosti tekikin! Taas joutui Oili muistuttamaan ettei pennun kanssa kannata kauheasti tehdä staattisia juttuja.

Paljon siis tuli hyviä juttuja ja nyt kun vielä jatkossakin kaikki muistaisi. Esim. ettei pidä kiirehtiä ja ottaa liikaa kerralla. Lisäksi ei pitäisi vielä puuttua siihen, jos pentu tekee liikkeet hieman väärin. Tämä on varmaan minulle se vaikein, koska haluan että koira tekee asiat kuitenkin niin hyvin kuin osaa. Sain Vempistä hyvää palautettakin, hän on kuulemma tasaisen oloinen koira, omaa hyvän motoriikan ikäisekseen, on säpäkkä ja kiva koira. Lisäksi loppu palautteessa kouluttaja vielä sanoi: "Sitten kun olette SM-kisoissa..", näki siis meissä potentiaalia :)

Terveys juttuja
Nyt on terveys rintamalla ollut pari huolen aihetta tasapuolisuuden nimissä yksi asia kummallakin koiralla.
Terissä huolta aiheuttaa sen pissaamattomuus. Muutaman kerran tyttö on siis nyt jättänyt ulkona käydessä pissaamatta ja ollut mielestäni vaisun ja kuivuneen oloinen. Minä olen sitten hänelle isoja vesi annoksia antanut, jotta vedet virtailisi. Tämä toimii. Käytin Tepaa tästä syystä lääkärissäkin, mutta ainakin silloin kaikki oli hyvin. Tytöstä otettiin suht laajasti verikokeita ja kaikki oli kunnossa; munuais-, maksa-, kilpirauhas- ja  kortisoli-arvot. Lisäksi katsottiin Kalium ja Natruim arvot sekä pitkäsokeri, nekin kunnossa. Myös virtsan ominaispaino oli normaali. Nyt sitten ollaan seuranta linjalla eli miten kauan Nake sitten on pissaamatta. Tässä yksi päivä hän oli noin 14 tuntia, kun ei suostunut aamulla pissimään ja pääsi ulos vasta minun koulusta tulos jälkeen. Eikä hänellä kyllä sittenkään mikään kiire ulos ollut.
Vempissä huolta aiheuttaa hampaan virheasento. Kyllä se nyt jo paremmalta näyttää. kun aluksi, mutta ehkä minun pitää sitä hammasta käydä oman mielenrauhan vuoksi hammastohtorilla näyttämässä. Toinen alaulmuri siis painaa kitalakeen.


Tällaisia muistin. Laitan taas tekstin piristykseksi loppuun mökkeily kuvia. Buff!

Naken vaalentunut naama <3
Vempi harmaantuu jo nuorena, niin ei sitten vanhempana tartte
"Mitäs TUOLLA on?"
Nakemaisuuksia osa 56. Mudan syönti notkosta.
Loppuun "taiteellinen kuva" nimeltä: Kamera ei nyt pysy mukana.

2 kommenttia:

  1. Ihania koirien luontokuvia. Nauttivat selvästikin vapaana olemisesta.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nauttivat :) Varsinkin Teri jolle vapaus on harvinaisempaa herkkua.

      Poista